Wielrennen door de Peel en haar dorpen
Onderweg treft u, naast de prachtige natuur rond het Peelgebied, ook een flink aantal bezienswaardigheden aan van historische, culturele of recreatieve waarde. De route voert u door aantrekkelijke en pittoreske peel kerkdorpen van Horst aan de Maas zoals America, Griendtsveen, Evertsoord en Meterik.
Voor 1800 was de plaats waar nu America ligt een groot veen- en heidegebied, slechts bereikbaar via enkele paden. Omstreeks 1850 was America een dorp van 7 gezinnen. Omstreeks 1900 was dit aantal gegroeid tot 85 gezinnen en ruim 500 inwoners. Inmiddels telt het dorp ruim 750 gezinnen en ongeveer 2200 inwoners. De feitelijke veranderingen van America kwamen pas goed op gang toen men de Peel als ontwikkelingsgebied ging beschouwen. Vooral met de komst van de spoorlijn tussen Venlo en Eindhoven in 1866 ontwikkelde America zich snel. Van 1885 tot 1970 was er zelfs een station! In deze periode werd er namelijk volop turf gestoken in de Peel en deze werd per trein vervoerd. Ook kwamen veel arbeiders per trein naar het gebied. Doordat sommigen dicht bij hun werk wilden wonen, ontstond een nieuw dorp. America is ook beroemd vanwege de band Rowwen Hèze; de meeste bandleden zijn afkomstig uit het dorp.
Griendtsveen werd in 1885 gesticht door de broers Jozef en Eduard van der Griendt. Zij waren degenen die in dit stukje Peel het ‘zwarte goud’ vonden, in de vorm van turf en vooral turfstrooisel. Griendtsveen telt vandaag de dag circa 550 inwoners. Het dorp heeft een zeer schilderachtige ligging en is befaamd om haar dorpspompen, ophaalbruggetjes, kaarsrechte kanalen, oeroude bomen en karakteristieke panden. Sinds 1996 is er dan ook sprake van een ‘beschermd dorpsgezicht’.
Het dorp Evertsoord werd gesticht in de jaren '30, tijdens de grootscheepse ontginningen van de voormalige turfgebieden in de Sevenumse Peel. Evertsoord ontleent haar naam aan de toenmalige burgemeester van Sevenum, de heer Everts. Hij zette zich volop in voor het in cultuur brengen van de woeste Peel. Vandaag de dag telt Evertsoord ongeveer 270 inwoners. Hiermee is Evertsoord de kleinste kern van de gemeente Horst aan de Maas. Dankzij deze kleinschaligheid is Evertsoord een hecht dorp, met als jaarlijks hoogtepunt de Evertsoorddag.
Meterik met de Schadijk kent al sinds de prehistorie bewoning. Mede als gevolg van de toenemende welvaart waren gemeente en bewoners in staat om aan het begin van de 20e eeuw in dit gehucht een kerk en een school te stichten. De St. Jan Evangelistkerk, die in 1899 werd gebouwd, vormt nog steeds het middelpunt van Meterik. Meterik stond van oudsher bekend als een dorp waar rijke boeren woonden. Het was dan ook een van de eerste dorpen die streefden naar zelfstandigheid. Dit zeer tegen de zin van de Horster pastoor-deken en de plaatselijke Horster middenstand. Zij zouden dan immers niet meer kunnen profiteren van de winkelende Meterikse bevolking na afloop van een kerkbezoek. Meterik telt momenteel circa 1500 inwoners en kenmerkt zich door een grote, voornamelijk agrarische, bedrijvigheid. Hierdoor wonen er ook veel Poolse werknemers in het dorp. Sinds 2006 hebben zij ook een eigen parochie in Meterik.
Maak een tussenstop voor een kopje koffie en lekker stukje vlaai of geniet van een echte Peelwerkerslunch bij de idyllisch gelegen Morgenstond in Griendtsveen.
De route is tevens bewegwijzerd met Peel-Heide bebording.