Foto

    Nederlands enige klassieker trekt prijzengeld vrouwen en mannen gelijk

    Aankomend weekend gaat het dan eindelijk weer gebeuren. Nederlands enige klassieker, de Amstel Gold Race, wordt verreden op zondag 10 april mét publiek door het Zuid-Limburgse Heuvellandschap. Met een kleine parcourswijziging en een geweldig deelnemersveld bij zowel de mannen als vrouwen belooft het een spannend weekend te worden. Bovendien werd vandaag in Valkenburg tijdens de perspresentatie onthuld dat het prijzengeld van vrouwen en mannen volledig gelijkgetrokken is.

    Leo van Vliet, Koersdirecteur Amstel Gold Race: “De afgelopen jaren waren pittig, we hebben ons continu moeten aanpassen aan de situatie. Nu alles weer ‘normaal’ is kunnen we weer een Amstel Gold Race organiseren zoals iedereen dat van ons gewend is. Met een uitverkochte Toerversie op zaterdag en op zondag spectaculaire wedstrijden met publiek op parcoursen door het Zuid-Limburgse Heuvellandschap."

    De Amstel Gold Race kent ook dit jaar weer een sterk deelnemersveld. Mathieu van der Poel, winnaar van 2019, staat na twee jaar weer aan de start met onder meer Kasper Asgreen en Alejandro Valverde. "We hebben een kleine parcourswijziging toegepast bij de mannen om de finale wederom spannend te maken. Zondag gaan de renners na de beklimming van de Loorberg over smalle wegen, waarna de afdaling van de Koning van Spanje volgt. Daarna beklimmen ze de Gulperberg vanuit Gulpen. De eerste honderden meters van de klim zijn zeer steil met stijgingspercentages tot 17 procent. Juist omdat je door een haakse bocht vrijwel stil staat en dan direct aan het steile deel begint, is dit een lastige klim. Het belooft een spannende race te worden”, blikt Van Vliet vooruit.

    Prijzengeld vrouwen en mannen gelijk

    Els Dijkhuizen, marketing directeur HEINEKEN Nederland: “Vijf jaar geleden zijn we opnieuw gestart met een vrouweneditie. Bij Amstel staat vriendschap en verbinding centraal bij alles wat we doen en vinden we het belangrijk dat iedereen gelijk is. In de afgelopen jaren hebben we steeds opnieuw stappen genomen om ook meer gelijkheid te krijgen in de Amstel Gold Race. Van de ludieke actie met de rondemisters, tot gezamenlijke ploegenpresentatie van mannen en vrouwen, wat uniek was in de wielersport. Daarnaast is er steeds langere zendtijd voor de vrouwenkoers bij de NOS en hebben we het prijzengeld de afgelopen jaren stapsgewijs verhoogd. Vanaf aankomende editie aanstaande zondag trekken we het prijzengeld voor de mannen en vrouwen helemaal gelijk. Dat betekent dat beide winnaars 16.000 euro verdienen. Ook de startgelden voor de ploegen zijn de afgelopen jaren regelmatig verhoogd.”

    “Dat is een flinke stap voorwaarts. In totaal in het prijzengeld voor de vrouwen, net als bij de heren, dit jaar 40.000 euro. Dat is 30.000 meer dan vorig jaar. Een aanzienlijke verhoging dus”, vult Leontien van Moorsel, koersdirecteur Amstel Gold Race aan. “Als je ziet waar het vrouwenwielrennen vandaan komt en waar we nu staan, dan is dat echt een wereld van verschil. De ontwikkeling om meer gelijkheid te krijgen in de wielersport heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. En hier willen we echt in de kopgroep zitten. Ik ben heel trots dat we bij de Amstel Gold Race steeds vernieuwende stappen nemen en een leidende rol pakken."

    Bij de vrouwen staan onder andere winnaar van vorig jaar Marianne Vos, Annemiek van Vleuten en Demi Vollering aan de start. De renster van Team SD Worx eindigde vorig jaar als tweede in de Amstel Gold Race. "Ik kijk enorm uit naar zondag, al die mensen langs de kant zorgt voor zoveel kippenvel. Zeker als je de iconische Cauberg oprijdt. Dat hebben we vorig jaar moeten missen. Ik hoop dat dit net het extra steuntje in de rug geeft om dit jaar als eerste over de meet te komen”, aldus Vollering.

    Toerversie Amstel Gold Race 20 jaar

    Ook de Toerversie van de Amstel Gold Race, met 15.000 wielervrienden, staat weer voor de deur. Het is de 20e editie van de populaire toertocht. Dijkhuizen: “Van 2000 deelnemers 20 jaar geleden naar 15.000 in de afgelopen jaren. En van 2% vrouwelijke deelnemers in de eerste editie naar maar liefst 20% dit jaar. De toertocht is onverminderd populair. De deelnemers maken verdeeld over 6 afstanden, van 65 tot 240 kilometer, een prachtige tocht door Limburg. Na de finish staat hen een verdiend koud Amstel biertje, een boel gezelligheid en entertainment te wachten. We gaan er een mooi wielerfeest van maken dit weekend."