Energiereep of energiegel voor het wielrennen?
Je bent een van de gelukkige die ingeloot is voor de Toerversie Amstel Gold Race, allereerst gefeliciteerd! Voor deze mooie uitdaging heb je ook energie nodig tijdens het wielrennen. Deze energie kun je krijgen uit bijvoorbeeld een energiereep of een energiegel, maar voor welke kun je het beste kiezen?
Hoeveel koolhydraten heb je nodig?
Om te weten te komen of je het beste een energiereep of een energiegel kunt pakken is het belangrijk om te weten hoeveel koolhydraten je lichaam nodig heeft per uur inspanning. Het lichaam heeft namelijk energie opgeslagen in de vorm van glycogeen, echter is deze voorraad niet onbeperkt. Deze voorraad is na ongeveer 1,5- 2 uur inspanning leeg, de mate van inspanning bepaald hoe lang je er precies mee kunt doen. Wat als deze voorraad leeg is? Dan gaat het lichaam over op de vetverbranding en je merkt dan dat je moeilijker je snelheid kan houden als hiervoor, ondanks dat je wellicht minder aan het hijgen bent. Oftewel een hongerklop! Wil je dit voorkomen? Zorg dan dat je minimaal 70 gram koolhydraten per uur aanvult. Meer over dit onderwerp lees je in het blog ‘’ Sportvoedingsadvies in aanloop naar jouw Toerversie Amstel Gold Race’’.
Energiereep of energiegel
Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een energiereep en een energiegel, want alleen dan kunnen we het beste antwoord geven op onze vraag: 'Energiereep of energiegel voor het wielrennen?'
De komende 3 jaar is Amacx Sports Nutrition onze sportvoedingspartner tijdens de Amstel Gold Race. Amacx sportvoeding is dus beschikbaar voor jou op de verzorgingsposten, maar je wilt natuurlijk weten op welk moment je dan een energiereep pakt en op welk moment een energiegel. Qua energierepen heb je keuze uit de Energy Oat Bar en de Fast Bar. De Energy Oat Bar bevat relatief veel vezels vanwege de havermout, wat voor een verzadigd gevoel zorgt. In het begin van de Amstel Gold Race zou je deze kunnen pakken op een eetmoment als de weg vlak is. De Fast Bar is makkelijker weg te happen omdat hij voor 40% uit amandel bestaat en dus iets geschikter als de weg iets omhoog loopt om te eten of als je al langer aan het wielrennen bent en het lichaam dus al iets vermoeid is.
Als je een vermoeid lichaam hebt, is het handiger om minder vezels tot je te nemen omdat vezels verteren op dat moment teveel energie vraagt van je lichaam. Deze energie kun je beter inzetten bij je inspanning die je aan het leveren bent. De Drink Gel is eigenlijk in elk moment goed om te nemen, omdat het vloeibaar is kan je lichaam deze snel opnemen en heb je snel nieuwe energie beschikbaar in het lichaam. Hij is vooral ideaal tijdens een beklimming of aan het eind van de tocht! Omdat de Drink Gel ‘’Ready to drink’’ is hoef je hem niet na te drinken met water en heeft hij ook een zachte fruitige smaak.
Het is dus goed om jezelf de volgende vraag te stellen: ‘’Op welk moment ben ik in de tocht en hoe ziet het hoogteprofiel eruit, oftewel komen er beklimmingen aan?’’ Aan de hand van je antwoorden kun je bepalen of je voor een energiereep of energiegel kiest.
TIP: Toch last van een hongerklop? Neem dan eerst een energiereep gevolgd door direct een energiegel. Zodra de energie van de gel opgebruikt is in je lichaam, komt de energie vrij van de energiereep!